Natuurlijke Wijnen.be

Ga naar de inhoud

Wat zijn natuurlijke wijnen?

druiventrossen

De druiventeelt voor natuurlijke wijn moet biologisch of biodynamisch gebeuren. De natuurlijke gistcellen van de druif zitten namelijk op de schil. Bij gebruik van pesticiden en bestrijdingsmiddelen zouden deze cellen niet in staat zijn de gisting zelf op te starten. Tevens komt in een ecologische wijngaard de terroir veel beter tot zijn recht.

De oogst van de druiven gebeurt manueel en onder strenge selectie van kwaliteit en rijpheid. Zo verkrijgen we een zuivere smaak en een wijn met een hoge drinkbaarheidsfactor. Natuurlijke wijnen zijn digestieve wijnen met weinig of zonder toegevoegd sulfiet. De wijnen zijn hierdoor veel gemakkelijker te verteren en bovendien nog eens lekker en gezond!

Tien punten voor natuurlijke wijnen:

  1. Biologische of biodynamische druiventeelt
  2. Natuurlijke vergisting (gistcellen van de druiven zelf)
  3. Geen kunstmatige interventies (geen forceren en geen kunstmatige toevoegingen)
  4. Lage rendementen per hl/ha (geeft meer smaak aan de wijn)
  5. Geen of minimale filtering (dit behoudt de natuurlijke smaak van de wijn)
  6. Handgeplukte oogst (alleen rijpe en kwaliteitstrossen worden geoogst)
  7. Geen of weinig toevoeging van sulfiet (enkel zeer lage dosis bij de botteling)
  8. Geen chaptalisatie (er wordt geen suiker toegevoegd)
  9. Ter plaatse gebotteld
  10. Lekkere en gezonde wijnen

Antioxidanten in wijn

Wijn bevat ook antioxidanten. We hebben antioxidanten nodig o.a. fenolen. Deze zijn zeer belangrijk om ons lichaam in goede gezondheid te houden. Het is bekend dat in wijn verschillende soorten fenolen voorkomen. Bij rode wijn ligt het gehalte aan fenolen tussen 500 en 4000 mg per liter. Bij witte wijn ligt dit tussen 150 en 400 mg per liter.

De in wijn aanwezige natuurlijke enzymen en fenolen, dragen er toe bij dat niet alleen de wijn zelf, maar ook ons lichaam hiervan een gunstige invloed ondervindt. Voorwaarde is dat je matig drinkt (maximum 2 glazen per dag).

Wijn wetenschappelijk onderzocht

Onderzoek over wijn en gezondheid, van professor S. Renaud uit Frankrijk, heeft uitgewezen dat wijn een verrijking voor het leven kan zijn. Matig wijn drinken kan bijdragen tot bescherming van ons lichaam tegen hart- en vaatziekten, maar ook tegen een aantal vormen van kanker.

Dit werd al door verschillende wetenschappelijke onderzoeken bevestigd. Het tijdschrift ‘Epidemiology’ van maart 1993 publiceerde de resultaten van zo'n onderzoek op 34.000 personen die opgevolgd werden gedurende een periode van 10 tot 15 jaar.

Ga naar het begin van de pagina