Natuurlijke Wijnen.be

Ga naar de inhoud

Wat je moet weten over sulfiet

Zwavel is een in de aarde natuurlijk voorkomend mineraal. Zwaveldioxide ontstaat bij het verbranden van zwavel. Het is een goed in water oplosbaar gas. Door zwaveldioxide met water te verbinden ontstaat sulfiet, wat als poeder wordt gebruikt in wijn en andere levensmiddelen.

Van nature zit er in vele levensmiddelen een kleine hoeveelheid sulfiet. Ook tijdens het gistingsproces van wijn ontstaat er altijd een kleine hoeveelheid natuurlijke sulfiet. Vandaar dat wijn totaal zonder sulfiet niet bestaat! Als men dus spreekt over wijn zonder sulfiet, bedoelt men altijd wijn zonder toegevoegde sulfiet.

De EU-wet van november 2005 verplicht de aanwezigheid van sulfiet in wijn te vermelden op het etiket, indien de wijn meer dan 10mg sulfiet per liter bevat. Daarom staat er bijna altijd “bevat sulfiet” op de fles. Ook bij natuurlijke wijnen waar totaal geen sulfiet aan toegevoegd is, vindt men meestal deze vermelding.

Een fles witte wijn met 15mg/l totale sulfiet (sulfiet van nature en/of toegevoegd) of een fles witte wijn van 195mg/l totale sulfiet worden volgens deze Europese wetgeving gelijk behandeld, terwijl er een enorm verschil is tussen deze twee wijnen, alleen al voor uw gezondheid!

Waarom sulfiet aan wijn toevoegen?

Sulfiet zal eerst bacteriën en daarna ook ongewenste gisten uitschakelen. Tenslotte remt het oxidatie van de wijn af waardoor de houdbaarheids­termijn sterk verlengd wordt bij wisselende temperaturen. Daarom kan wijn zonder of met weinig toegevoegd sulfiet geen temperatuur­schommelingen verdragen. Het is dus belangrijk deze wijnen te bewaren onder 16°C. Koel bewaard zijn deze wijnen even lang houdbaar als dezelfde wijnen met veel sulfiet. Het is de structuur van de wijn die bepaalt of de wijn bewarings­capaciteiten heeft of niet.

Nadelen van sulfiet

rode en witte wijn

De laatste 30 jaar werden er wereldwijd te grote hoeveelheden sulfiet toegevoegd in alle soorten wijnen. Ook in de zogenaamde betere kwaliteits- en dure chateau-wijnen. Dit kan hoofdpijn, misselijkheid, allergische reacties en spijsverteringsproblemen veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn aan sulfieten. Mensen met slechte nier- en leverwerking moeten sulfiet vermijden, alsook astmapatiënten want dit kan tot ernstige benauwdheid leiden.

Vele natuurlijke aroma's worden ook geblokkeerd bij toediening van veel sulfiet. Daarom spreken de Fransen van een “libre” (vrije) wijn. Hiermee bedoelen ze sulfietloze of sulfietarme wijn. Deze hebben veel meer echte smaak en zijn licht verteerbaar.

EU-normen

De Europese Unie heeft normen vastgelegd voor het gebruik van sulfiet in wijn, mousserende wijn en likeurwijn. Helaas zijn deze EU-normen toch nog hoog:

Sommige wijnsoorten, bijvoorbeeld Sauternes, vormen een uitzondering op bovenvermelde normen en mogen tot zelfs 400 mg sulfiet per liter bevatten.

Geven gecontroleerde biowijnen garantie op weinig toegevoegd sulfiet?

Het lastenboek van ‘Nature et Progrès’ (Frankrijk) bepaalt een maximum sulfiet­toevoeging van 80 mg/l voor witte droge wijn. Andere controle-organen bevelen maximum de helft aan van de EU-normen. De Demeter wijnboeren echter, staan bekend om hun natuurlijke manier van werken en voegen weinig sulfiet toe.

Bestaan er natuurwijnen zonder toegevoegd sulfiet?

Ja. De laatste tien jaar zijn er in Frankrijk en Spanje wijnbouwers die begonnen zijn met natuurlijke wijnen te maken zonder toegevoegde sulfiet.

Helaas moet het bewaren en vervoer van deze unieke wijnen steeds onder de 15°C gebeuren, anders onstaat er al snel oxidatie van de wijn (ook al is de fles perfect afgesloten).

Hebben alle biologische wijnen een laag sulfietgehalte?

In de handel zijn ‘biologische’ wijnen te koop die enkel aan de EU-normen voldoen en daarom veel sulfiet kunnen bevatten. Deze wijnen voldoen niet aan de normen van Nature et Progrès, Vins Naturels en Demeter en worden niet in ons assortiment opgenomen.

wijngaard

Besluit

Naast natuurlijke wijnbouw en -productie is een laag sulfietgehalte absoluut noodzakelijk als men van een gezonde wijn wilt spreken. Daarom vindt u enkel wijnen met weinig tot geen sulfiet in ons assortiment.

Ga naar het begin van de pagina